torsdag 25 april 2019

Liten radhusträdgård på fem sätt: 4. Siktdjup på diagonalen

Det här är det fjärde inlägget som visar hur en 7x8 meter (56 kvm) tomt i nordvästligt läge med befintlig altan och bokhäck kan utformas som trädgård.


I den här designen finns en tydlig diagonallinje som utgörs av fyra höga stolpar med en överliggare som bildar tre valv. Genom det mittre valvet för man en siktlinje från vardagsrumsfönstret ner till en mysig eldplats i trädgårdens bortre hörn. Att jobba på diagonalen kan skapa illusionen av att en trädgård är större. Särskilt om trädgårdens väggar (som här utgörs av plank och häck) skyms av större växter.


Vid eldplatsen är man omgiven av två planteringar. Den vänstra är en mindre plantering med en pelartuja och rödbladiga lägre buskar medan det på höger sida finns en fin stjärnmagnolia och en vattensten, som båda utgör en fin utsikt från altandörren och matplatsfönstret.


Genom den nedre portalen, som går över den större rabatten, skymtas ett litet prydnadskörsbärsträd och några klotklippta gulbladiga smällspireor.


Altanen är uppdelad i två tydliga rum, ett med matbord och en liten grillplats och ett med liggstolar för skön eftermiddagsvila med utsikt över den större rabatten. Ett krukarrangemang på ena sidan suddar ut trädgårdens kanter lite och bidrar till illusionen att trädgården är större än vad den är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar