lördag 16 mars 2019

Pool i en lite mindre trädgård


Hej!
Dagens tema handlar om att få plats med en pool i en lite mindre trädgård. Den här innergården är ungefär 150 kvm (16x9,4 m). Grannens husvägg utgör gränsen längs den ena långsidan och den egna husväggen utgör gränsen längs motsatt sida. Två plank i vardera kortände gör platsen privat och väldigt väl lämpad för poolliv.


Hela innergården består av ett stort trädäck med några planteringshål och naturligtvis ett hål för poolen. För att skapa luftiga utrymmen runt omkring poolen där möbler för plats är poolen placerad längs innergårdens diagonal. Måtten och de avhuggna hörnen (måtten och formen kommer från folkpool.se) gör att det är lätt att röra sig runt om poolen.


Det här lämnar utrymme för en pergola i trädgårdens nordöstra hörn där man kan sitta med eftermiddagssol och titta utöver poolen, en matplats intill huset och en relaxhörna med solstolar och parasoll vid poolens ena kortände.


Det är trevligt att ha något fint att titta på från varje sittplats. Därför har lite extra vikt lagts vid att ”pynta” vid den egna husfasaden med ett utställningsbord till växter och annat fint och väggdekoration vid matbordet. Grannens vägg, som helst ska vara lättåtkomlig för henom, mjukas av med stora krukor med tujor och hortensior som går att flytta undan vid behov. Längst ner i hörnet utgör en plantering och en kruka med säsongsväxter ett trevligt blickfång från solstolarna.


Mot innergårdens östra sida finns lite extra plats, och här är ytterligare ett matbord placerad, lite avskilt från resten av trädgården via en klippt häck. En gång med stigstenar i marktäckande växter längs häcken gör att man lätt kan komma åt att klippa den trots rabattens placering.


Bortom matplatsen finns en liten hörna med öppning för komposthörnan – som tagit lite av framsidans område i anspråk – och plats för planteringsbord där man har utsikt över delar av trädgården.


Växtvalet går strikt i grönt och vitt, med undantag för några mycket blekt rosa flocknävor och blekgul sockblomma.

 1. Komposthörna
 2. Planteringshörna
 3. Vita klätterrosor
 4. Klippt häck av vintergrön liguster
 5. Kopparlönn med undervegitation av sockblomma
 6. Stigstenar i myskmadra
 7. silverarv
 8. Naturstenar
 9. Vit stjärnflocka
 10. Björkspirea
 11. Kätterhortensia
 12. Vit stjärnflocka
 13. Kullersten intill husvägg
 14. Kruka med pelartuja
 15. Kruka med hortesia
 16. Klematis 'Summer snow'
 17. Ros Louise Bugnet i kruka
 18. Murgröna uppför plank
 19. Snöbollsbuske med undervegitation av blekgul sockblomma och flocknäva
 20. Vitbrokig funkia
 21. Urna med säsongsblommor
 22. Bord med säsongsblommor och pyntföremål
Vill du se hur samma innergård kan se ut med ett helt annat formspråk och fokus hittar du det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar