fredag 18 oktober 2019

Liten uteplats på skuggig radhusframsida


Något av det roligaste jag vet är när en bloggläsare kontaktar mig för att få hjälp med utformningen av något i dennes trädgård. Här var det en radhusägare som hade en liten uteplats bredvid ingången på framsidan som de inte riktigt visste hur de skulle utforma.


I det här förslaget har jag utgått ifrån två spaljéskärmar som ligger omlott. Med glesa spaljéer kommer man att kunna se igenom och få ett luftigt intryck samtidigt som blicken bryts lite, så att man inte fokuserar så mycket på bilarna som står parkerade utanför. Man får en ombonad plats utan att känna sig för instängd.


Den bortre spaljén, som är lite lägre än den närmre, har en överliggare medan den närmre spaljén är står i 90 graders vinkel. Den vinklade spaljén speglas i hörnet intill husväggen (fast ca 20-30 cm från vardera vägg för att skydda fasaden lite mot fukt). Här är spaljén i samma höjd men något smalare.


Spaljéerna delar in framsidan i två trädgårdsrum. Ett som hör till entrén och ett som hör till uteplatsen. På insidan av den vinklade spaljén finns det ett upphöjt blickfång som här utgörs av en en fontän, men det kan lika gärna vara en skulptur, en snygg kruka eller något annat som man tycker är fint. Det är bra om det är fint året runt eftersom det kommer vara iögonfallande inne i från huset då det är upphöjt.


Uteplatsen är formad som en ellips som skärs av utav husväggarna. Här ryms en liten matplats och en mysig vilohörna. Till matplatsen har jag valt ett runt bord eftersom de tar upp liten yta och samtidigt lät kan rymma ett par extra matgäster vid.


Uteplatsen ligger på husets norrsida med skugga hela dagen. På sådana platser är ljusa blommor och blad trevliga för att lysa upp platsen. På de två vinklade spaljéerna får var sin vit klätterros 'Polstjärnanan' slingra sig upp. Under blickfånget finns det kaukasisk förgätmigej som ger ett ett vackert vårflor och har fina vitbrokiga blad. Förgätmigejen får gärna "spilla" lite ut på baksidan av spaljén för att ge den där lite rufsigare känslan. Därtill finns tre buskrosor av sorten 'Louise Bugnet', en intill ytterdörren och två vid den yttre spaljén. 'Louise Bugnet' har vackra vita blommor, fina nypon och doftar underbart.


Tre klippta former (två koner och en pelare) stramar in det hela lite. Här kan man använda idegran, eller det giftfria alternativet lagerhägg.


Slutligen finns flocknävor som breda ut sig som fina marktäckare under rosorna, vitstrimmiga hostor intill en trampsten mellan entrén och uteplatsen och några julrosor intill spaljén på entrésidan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar