torsdag 10 oktober 2019

Entré med kvällssol och krukträdgård


När man har en lång trappa upp till sin entré kan det vara fint att använda några av stegen till krukor. I det här fallet är trappan rätt smal och därför får den stora bulken av krukor får stå bredvid trappan. För att skapa balans finns ytterligare en grupp med krukor intill den befintliga ligusterhäcken som markerar gästparkeringen. Det ger en lite slingrande form på ingången vilket passar fint ihop med husets stil och den ölandssten som redan finns på platsen.

 

Lägg märke till att samma sex växter upprepas i krukorna. Det ger ett mycket lugnare intryck än om man har olika växter i varje kruka. För att undvika att behöva köpa nya växter hela tiden kan man välja att ha en perenn stomme och en eller två säsongsväxter. I det här fallet utgör tuja, stensöta, rödbladig och limefärgad alunrot stommen. De funkar fint att ha i kruka, trivs i det halvskuggiga läget och är fina året runt. Sedan finns ytterligare två växtplatser som här utgörs av hortensia och snöflinga. De kan antingen båda bytas ut mot någon fin vinterblomma när de börjar se tråkiga ut eller så kan man nöja sig med att bara byta ut i krukorna med snöflingan och ställa undan hortensiorna på någon skyddad plats där man inte ser dem så mycket och ha t.ex. ljuslyktor och granris på deras plats.


Gruppen med krukor vid trappan får sällskap av en rabatt med rhododendron som hjälper till att förankra trappan lite vid marken. En klätterhortensia får också växa här och slingra sig upp för portalen som leder ner till trädgården. Den här placeringen av klätterhortensia innebär att man behöver hålla efter växten lite med årlig beskärning om man vill undvika att den fäster i husfasaden.


Framsidan är den enda platsen där det finns kvällssol i trädgården och därför har en bänk placerats på platsen där soptunnorna brukat stå (dessa har flyttats en liten bit längre bort). På vardera sida om bänken finns en vidjehortensia utplacerad för lång blomning.

Den gamla granen som fanns på platsen gör det svårt att odla något annat. Genom att ta bort toppen kan man använda stammen som växtstöd till ytterligare en klätterhortensia. Det ger fin balans med klätterhortensian uppför portalen. Efter många år med en gran är jorden på platsen förmodligen väldigt mager och det är viktigt att jordförbättra innan plantering. En magnolia på bänkens högra sida får också plats.


Bakom granstammen finns det också plats för cyklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar