fredag 1 mars 2019

En framsida, två stilar. Del 1: Organiskt och färgstarkt


I förra inlägget beskrev jag ett förslag till vad man kan göra om tomtgränsen slutar vid grannens husvägg ock man vill ha växtlighet vid den väggen samtidigt som sagde granne naturligtvis måste få tillgång till sin vägg för diverse underhållning. Den här gången kikar vi lite på framsidan till samma hus.


Den här framsidan är stor och rymlig och det får plats med både en generös plantering, parkering för den egna bilen och gäster samt en liten uteplats. Den sistnämnda får placering mellan huset och förrådet. Den här placeringen gör det lite mer privat samtidigt som uteplatsen för bada i sol från sen förmiddag till sen eftermiddag. Det kommer framförallt att var en trevlig fikaplats under hösten till våren.Från uteplatsen han man uppsikt över den njurformade planteringen. Växtvalet känns igen från resen av trädgården med sockblomma, strålrudbekia, gulbrokig klätterbenved, alunrot och smällspirea. Trädet är en uppstammad häggmispel och över bågen som leder in i trädgården växer en honungsros. Just Häggmispel är ett jättefint träd till en mindre trädgård då det både har en vacker stamstruktur till vintern, jättefina rödrosa bladutsprång, doftande överflödig blomning och flammande höstfärger.


Rabatten bidrar till att skärma av uteplatsen och entrén lite från parkeringen, där även cyklar, sopor och kompost har sina dedikerade platser.


 Nästa gång tittar vi på hur samma framsida kan få en annan känsla med en annan utformning och växtval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar