tisdag 3 december 2019

Sätt känsla med växter: Perenner eller Endungar

Samma utrymme kan upplevas olika beroende på vilka växter man planterar. Här är två olika växtförslag till en inre trädgård som presenterades förrförra inlägget. I det första förslaget har jag hämtat inspiration från Drömparken i Enköping (ett jättefint utflyktsmål om ni har vägarna förbi).  


Här ligger fokus på perennplanteringar. De två odlingslådorna som skiljer pergolan från övriga utrymmet får stoltsera med prydnadsgräs. Olika typer av prydnadsgräs går också i stråk igenom rabatterna tillsammans med sensommarperenner. Sex höga pelare av idegran stramar upp intrycket och ger vacker struktur på vintern. Medan idegranspelarna är symmetriskt placerade kring mittgången får perennerna och gräset en mera fri utformning för att ge ett vildare uttryck och ytterligare framhäva kontrasten.


I den sista rabatten får perennerna sällskap av ett lite större träd som t.ex. en lind eller en lönn.


Det sista växtförslaget ämnar att efterlikna de små växtöar man ser runt omkring på åkrar. Utsprida enar och större stenar får sällskap av marktäckare och lövfällande träd och buskar.


Växtvalen är i många fall förädlade trädgårdsväxter snarare än de vilda alternativen. En trollhassel ger tidig blomning och en rönn fin höstfärg och bär som pryder in på vintern. I lådorna intill pergolan finns dvärgtallar och runt omkring i grupper står amerikanska blåbär som har fantastiska höstfärger och vackra röda grenar på vintern.


I halvskuggan intill huset står en fläder och oxbär reflekterar rönnen med sina röda bär.


Vill du se fler växtförslag till den här platsen, så kika på de två tidigare inläggen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar