tisdag 19 februari 2019

Med grannens vägg som tomtgräns

På många platser runt om i landet finns det bostadsområden där flera likadana hus ligger på rad och där den ena tomtgränsen utgörs av grannens vägg. De här trädgårdarna är ofta lätta att göra om till skyddande och mysiga innergårdar med två plank mellan det egna ock grannens hus. För att öka lummigheten kan man sedan enkelt plantera klätterväxter uppför planken.  


Nackdelen med den här typen av tomter är kanske just att man har grannens vägg att förhålla sig till. Flera meter träfasad är kanske inte det mest inspirerande att titta på och samtidigt leder det sällan till god grannsämja att plantera för nära inpå grannens hus. Ett sätt att lösa det på kan vara att göra en lång pergolagång längs med grannväggen. På så vis kan man plantera på utsidan av gången och ge lummighet utan att växterna för den sakens skull tillåts skada fasaden.


I den här trädgården får pergolan gå längs både grannens vägg och planket ut mot framsidan. På två ställen är mindre bänkar utplacerade där man han sitta och titta ut över resten av trädgården och framför dessa leder stigstenar ut till gräsmattan.


För att gången ska kännas värd att gå längs är blickfång utplacerade, dels i form av en större urna vid pergolans hörn och i form av en mysig eldplats vid slutet av gången. Den här gången är 160 cm vilket gör att man bekvämt går två i bredd.


I bortre ändan av trädgården finns en stenläggning som förutom eldhörnan också rymmer en grillplats och ett matbord under ännu en skuggande pergola.


 Växtvalet blandar röd och gulbladiga växter med vintergröna formklippta strukturer och blommor i primärt gult och rosa. En lista av växter ses nedan: 1. Uppstammad blodfäder
 2. Blodplommon
 3. Stenbänk vid utgång från pergolan
 4. Matplats under pergola med tyg i taket
 5. Grillplats med avlastningsbord
 6. Eldstad omgiven av bänkar
 7. Urna som blickfång i pergolagången
 8. Rådhusvin på plank
 9. formklippta vintergröna buskar, t.ex. idegran eller buxbom
 10. Smällspirea
 11. Blåregn
 12. Klematis 'Alpina Plena'
 13. Honungsros
 14. Minikiwi
 15. Rödbladig berberis
 16. Fontän
 17. Upphöjd steg vid altandörr
 18. Gulbrokig klätterbenved

Perenner:
Strålrudbeckia
Alunrot
Jättedaggkåpa
Sockblomma

Nästa gång tar vi en titt på husets framsida på andra sidan planket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar