lördag 9 februari 2019

Norrländsk barnträdgård – Del två: Köksträdgården, buskaget och frukostterassen


Hej,
Idag fortsätter jag med beskrivning av den norrländska trädgården som presenterades förra gången (se här).

Köksträdgården och växthuset får en central placering, en bra bit bort från grannbjörkarnas törstiga rötter. En smal pergola skiljer parkeringsytan från trädgården och längs dess vägg får vinbärsbuskar och hallon växa i lä från vindar. Man kan skydda dem lite från tung vintersnö genom att sätta skydd ovanpå pergolan under vintern.


Murade upphöjdabäddar hjälper till att värma upp jorden på våren så att tjälen snabbare släpper. Stenen hjälper också till att hålla kvar värme på nätterna och gör att växternas tillväxt går snabbare. Ihop med era ljusa nätter bör det kunna ge en turboeffekt. Köksträdgårdens symmetriska linjer bryts i bakkanten av en upphöjd bädd med rundare for, t.ex. kantad av stål .

Växthusets, som är 16,4 kvm, är stort nog att kunna få plats med både odling och matplats. Det är både billigare och ofta snyggare med ett eget byggt växthus med träram är ett färdigt växthus i aluminium profil, men man ska tänka på att träväxthus är svårare att hålla rena (när det gäller växtsjukdomar) är växthus i metallprofil.


På baksidan av häcken finns en stor oval gräsmatta med gott om plats för spel av olika slag. Planen omges av buskar och träd som är tåliga mot bollar och dessutom klarar av konkurrensen med grannens björkar. I det västra hörnet finns en studsmatta och bredvid rabarbern får en rutschkana plats.


En cirkulär uteplats i morgonsol skär in i gräsmattan och ramas in av en låg häck. Placeringen gör det lätt att flytta möblerna in i växthuset de dagar man gärna vill sitta och äta i skydd från vädret. Från uteplatsen leder en lekstig till rutschkanan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar