söndag 27 januari 2019


Norrländsk barnträdgård – Del ett: Altan och plank

Hej
För ett par år sedan höll jag en tävling på bloggen där vinnaren fick ett designförslag till sin trädgård. Det slutade med att jag fick glädjen att rita en skiss åt en barnfamilj i norra Sverige som ville ha en trädgård för lek, umgänge och odling. På önskelistan stod ett växthus, gräsyta, några fina perennrabatter och stora parkeringsytor där snöröjningen behövde underlättas. Tomten var på ca 1000 kvm och utöver huset fanns det även en upphöjd altan, ett par befintliga rönnar och ett planerat dubbelgarage att ta hänsyn till.Resultatet blev en trädgård där växthuset fick ta en central placering och därmed delade upp trädgården i två delar. En del närmast altanen med gungor, sandlåda och planteringar, och en del med en större gräsmatta, buskage, rutschkana och studsmatta. Området bakom garaget får utgöra plats för komposter ock diverse grovförvaring.Altanen, som var placerad utifrån husets kök och vardagsrum på den sydvästra sidan låg ganska nära grannarna, och därför fanns ett önskemål om någon form av insynsskydd åt det hållet. Ett plank . eller en spaljé ger en snabb lösning. Plank behöver i regel bygglov medan spaljé kan sättas upp som det passar – men självklart ska man alltid vara överens med sina grannar när man placera något vid tomtgränsen. Vad som räknas som spaljé varierar mellan olika kommuner, så kolla upp vad som gäller hos dig.


För att få en fin utsikt från både altan och huset placeras en upphöjd rabatt med rosor Framför spaljén placeras en upphöjd rabatt med lägre rosor, klematis som för klättra uppför spaljén, och rostorn med klätterrosor. Rostornen ger en fin struktur på vintern när snön täcker trädgården, speciellt om de är målade i en stark färg. Alternativt kan man klä in dem i granris och få ”julgranar” att titta på.


Från altanens sida tycker jag det är fint om ni låter planket gå lite runt och successivt sänka höjden på insynsskyddet så att det blir som lägst vid fönstret (där kökets matplats befinner sig). Det gör altanen mer privat från vägen sett och ramar dessutom in utsikten från matplatsen fint.


På samma sätt kan planket göras olika högt i resten av trädgården beroende på vilket insynsskydd och solbehov man har på de olika platserna. Olika sorters klematis får klättra upp längs stolparna
.

Mellan huset och växthuset finns en gräsyta med plats för sandlåda och gungställning (en rekommendation när det gäller gungor är att det ska finnas mjukt underlag – gräsmatta funkar bra – ca 4 meter framför och bakom gungorna). Små barn brukar vilja vara nära sina föräldrar, så just sandlåda är det trevligt om man kan sitta intill eller vid bordet, så känner sig barnen tryggare. En blandad rabatt av perenner och rosor bäddar in växthuset och blir ett fint blickfång från altanen.

Nästa gång tittar vi närmare på köksträdgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar