torsdag 28 mars 2019

Belysning av innergård med pool


Hej!

En sak som kan vara värd att tänka lite extra tid på under planeringsfasen av sin trädgård är vilken typ av belysning man skulle vilja ha eftersom elledningar är lättare att dra innan eller i samband med anläggning. Sensommarkvällar och ljumma höstkvälls kan vara härliga att få vara i trädgården, men inte om man saknar belysning.


Just den här trädgården (som visas mer av i förra inlägget) fokuserar på att vara en förlängning av huset och då är det extra trevligt att kunna njuta av trädgården en större del av dygnet och säsongen. Lite extra vikt läggs vid bra belysning vid matborden och lounge-gruppen under pergolan. Eftersom de här finns på var sin sida av poolen ger det också bra belysning runt denna.


Utöver belysning för att kunna vistas i trädgården är det trevligt att lysa upp några utvalda delar av det som pryder denna. Här finns det nedåtriktad belysning på ett litet bord med olika växter och andra dekorativa föremål. Dessutom är rosorna längs planket i väs upplysta med spots nedifrån. Just vita blommor syns dessutom extra bra i mörkret.



lördag 16 mars 2019

Pool i en lite mindre trädgård


Hej!
Dagens tema handlar om att få plats med en pool i en lite mindre trädgård. Den här innergården är ungefär 150 kvm (16x9,4 m). Grannens husvägg utgör gränsen längs den ena långsidan och den egna husväggen utgör gränsen längs motsatt sida. Två plank i vardera kortände gör platsen privat och väldigt väl lämpad för poolliv.


Hela innergården består av ett stort trädäck med några planteringshål och naturligtvis ett hål för poolen. För att skapa luftiga utrymmen runt omkring poolen där möbler för plats är poolen placerad längs innergårdens diagonal. Måtten och de avhuggna hörnen (måtten och formen kommer från folkpool.se) gör att det är lätt att röra sig runt om poolen.


Det här lämnar utrymme för en pergola i trädgårdens nordöstra hörn där man kan sitta med eftermiddagssol och titta utöver poolen, en matplats intill huset och en relaxhörna med solstolar och parasoll vid poolens ena kortände.


Det är trevligt att ha något fint att titta på från varje sittplats. Därför har lite extra vikt lagts vid att ”pynta” vid den egna husfasaden med ett utställningsbord till växter och annat fint och väggdekoration vid matbordet. Grannens vägg, som helst ska vara lättåtkomlig för henom, mjukas av med stora krukor med tujor och hortensior som går att flytta undan vid behov. Längst ner i hörnet utgör en plantering och en kruka med säsongsväxter ett trevligt blickfång från solstolarna.


Mot innergårdens östra sida finns lite extra plats, och här är ytterligare ett matbord placerad, lite avskilt från resten av trädgården via en klippt häck. En gång med stigstenar i marktäckande växter längs häcken gör att man lätt kan komma åt att klippa den trots rabattens placering.


Bortom matplatsen finns en liten hörna med öppning för komposthörnan – som tagit lite av framsidans område i anspråk – och plats för planteringsbord där man har utsikt över delar av trädgården.


Växtvalet går strikt i grönt och vitt, med undantag för några mycket blekt rosa flocknävor och blekgul sockblomma.

  1. Komposthörna
  2. Planteringshörna
  3. Vita klätterrosor
  4. Klippt häck av vintergrön liguster
  5. Kopparlönn med undervegitation av sockblomma
  6. Stigstenar i myskmadra
  7. silverarv
  8. Naturstenar
  9. Vit stjärnflocka
  10. Björkspirea
  11. Kätterhortensia
  12. Vit stjärnflocka
  13. Kullersten intill husvägg
  14. Kruka med pelartuja
  15. Kruka med hortesia
  16. Klematis 'Summer snow'
  17. Ros Louise Bugnet i kruka
  18. Murgröna uppför plank
  19. Snöbollsbuske med undervegitation av blekgul sockblomma och flocknäva
  20. Vitbrokig funkia
  21. Urna med säsongsblommor
  22. Bord med säsongsblommor och pyntföremål




Vill du se hur samma innergård kan se ut med ett helt annat formspråk och fokus hittar du det här.

fredag 8 mars 2019

En framsida, två stilar. Del 2: Stilrent i vitt och grönt

Senaste inlägget visade hur framsidan till ett hus kunde utformas med ett organiskt formspråk och mycket färgstarka växter. Den här gången blir det samma framsida men mycket mera sparsmakat. Här har husets entré försetts med ett tak med en liten trall under.
 

Framför trallen är en rektangulär rabatt med ett glanskörsbär, tre björkspirea, ett fågelbad och marktäckande silverarv placerad. Några vita narcisser och scillor ger tillsammans med de övriga en vit blomning från vår till midsommar och en stor hortensia i kruka vid dörren står för sensommarblomning.



Växtvalet går igen i ytterligare en rektangulär rabatt vid parkeringens kortsida. Längs planket och grannens förrådsvägg ligger rader med kullersten. Det vintergröna inslagen består utav en tujahäck som ramar in (och från huset döljer) sopkärlen och en liten häcksnutt avslutar rabatten längst bort vid parkeringen. 


Cyklarna är i det här fallet placerade under tak intill förrådet. På trallen intill entrén finns också en liten bänk som skiljs av från cyklarna med tre pelartujor i kruka. Tujorna har den fördelen att de tillsammans med en spaljé skymmer utsikten mot cyklarna från det sovrumsfönster som vetter mot framsidan.




Nästa gång kikar vi in bakom planket på hur innergården till den här vita och gröna trädgården ser ut. Titta gärna in på förra inlägget och berätta vilken av framsidorna just du föredrar.

fredag 1 mars 2019

En framsida, två stilar. Del 1: Organiskt och färgstarkt


I förra inlägget beskrev jag ett förslag till vad man kan göra om tomtgränsen slutar vid grannens husvägg ock man vill ha växtlighet vid den väggen samtidigt som sagde granne naturligtvis måste få tillgång till sin vägg för diverse underhållning. Den här gången kikar vi lite på framsidan till samma hus.


Den här framsidan är stor och rymlig och det får plats med både en generös plantering, parkering för den egna bilen och gäster samt en liten uteplats. Den sistnämnda får placering mellan huset och förrådet. Den här placeringen gör det lite mer privat samtidigt som uteplatsen för bada i sol från sen förmiddag till sen eftermiddag. Det kommer framförallt att var en trevlig fikaplats under hösten till våren.



Från uteplatsen han man uppsikt över den njurformade planteringen. Växtvalet känns igen från resen av trädgården med sockblomma, strålrudbekia, gulbrokig klätterbenved, alunrot och smällspirea. Trädet är en uppstammad häggmispel och över bågen som leder in i trädgården växer en honungsros. Just Häggmispel är ett jättefint träd till en mindre trädgård då det både har en vacker stamstruktur till vintern, jättefina rödrosa bladutsprång, doftande överflödig blomning och flammande höstfärger.


Rabatten bidrar till att skärma av uteplatsen och entrén lite från parkeringen, där även cyklar, sopor och kompost har sina dedikerade platser.


 Nästa gång tittar vi på hur samma framsida kan få en annan känsla med en annan utformning och växtval.