fredag 28 april 2017

Tema Köksträdgård, Del 5: Balkongodling / 5 kitchen gardens, part 5

English:
This week’s post feature a space for growing on a south facing balcony. There is a mixture of shrubs and perennials for fruit and berries and a few planters for annual vegetables. Below, captions are in English.

Svenska:
Den här gången blir det köksträdgård på en balkong i söderläge på 3x6 meter.
Invid husväggen på ena sidan finns en platsbyggd bänk som flankeras av två odlingslådor. En lite mindre med sparris och en liten större där ett pelaräpple får sällskap av några perenna örter. Ytterligare två större lådor finns i båda hörnen ut emot räcket för bärbuskar. Eftersom de här lådorna ska husera övervintrande växter är det bra att isolera dem med ett lager cellplast.

A seating area is set between the different planters.  At the far end two planters provides vertical growing space.

Vid balkongodling är det bra att utnyttja höjden. På insynsskyddet på den ena sidan är två balkonglådor upphängda för jordgubbar. För att skapa en vattenreservoar kan man lägga ett lager lecakulor upp till dräneringshålen och därefter en bit markduk innan jord och plantor. Då får man både vattenreservoar och bra dränering.

Vertical planting in our front garden.

Mot andra sidans insynsskydd har två skåp placerats. Det första har luckor i glas och kan användas som drivskåp. Det andra skåpet är till för förvaring. Bor man i lägenhet är förvaringsmöjligheterna ofta begränsade, och man kanske inte vill släpa sina odlingsredskap igenom lägenheten och ner i källaren varje gång.  Ytterligare förvaringsplats finns i ett djupare men lägre skåp under balkonglådorna. Dessutom kan man förvara ett par jordpåsar under den inbyggda bänken.

At the other two cabins are built. One with glass doors for plants and one for storage.

Tre lägre odlingslådor för ettåriga grödor är placerade utmed räcket. Har man ett räcke som inte släpper igenom ljus kan man behöva höja lådorna något. Även de här lådorna – och de med perenna växter, kan med fördel ges en vattenreservoar. Det fixas enkelt genom att täcka botten med en dammduk som fästs ca. 5-10 cm på kanten (alternativt kan man placera en stor plastback i höjd 5-10 cm som har ungefär dimensionerna av odlingslådan i botten av lådan). Borra några dräneringshål på baksidan av lådorna precis där dammduken slutar.  Därefter fylls lådan med lecakulor upp till kanten av dammduken (eller plastlådan). Över det här läggs en bit markduk och sedan kan jorden fyllas på. Se till att markduken täcker dräneringshålen och en bit upp. På så vis stoppar du jord att rinna ut vid häftigt regn – jord som rinner ner från balkongen över brukar inte uppskattas av grannar.

A grape vine will be trained along a pergola structure and frames the view from the balcony.
Ett växtstöd med en härdig vindruva ramar in utsikten från balkongen och ger en härlig medelhavskänsla på sommaren.


 
Zilga, one year after planting.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar