fredag 23 december 2016

Trafiksäkert hörn

Ibland har man turen att komma över den där lite extra stora tomten i hörnet på längan. Sen går man in på trafikverket och får veta att 10 meter in från hörnet i vardera riktning ska häcken inte vara högre än 80 cm - inte mycket till insynsskydd.
Alternativet är att dra en rak linje mellan de två tiometersmarkeringarna och lämna fri sikt där. Sedan kan man lägga insynsskydd innanför den linjen. I många fall väljer man det föregående för att man känner att man förlorar mycket av sin trädgård på den här lösningen.
Men om man ändå inte vill vara i trädgården för att man bor längs med en vältrafikerad gata, är det senare ändå ett bättre alternativ. Platsen där man ska lämna fri sikt kan användas till de funktioner som ändå gärna får döljas lite.

I det här förslaget har en rundad häck placerats bakom linjen som markerar fri sikt. I hörnet får cyklar och sopor flytta in. Här finns det också möjlighet för en gästparkering - men kanske inte permanent eftersom man då ändå blockerar sikten en hel del.

För att få en  tydlig markering av tomten och dela in orådet för de olika funktionerna används en låg häck. Tre små träd gör platsen mer inbjudande utan att störa sikten för trafiken nämnvärt så länge kronorna är tillräckligt högt upp.En 3D skiss visar hur sikten skulle vara från de respektive hörnen till vardag.Nu har var sak fått sin plats, det är lätt att ta sig in i trädgården och vidare till entrén och man har tydligt markerat var tomten går. De uppstammade träden ger årstidsväxling och skapar tillsammans med den formklippta häcken åretruntstruktur.

Vad som döljer sig bakom häcken och hur jag valt att hantera den lite knepiga formen som trädgården fått (och delvis hade från början) kommer i nästa inlägg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar