lördag 10 december 2016

Mycket på liten yta

Många nybyggda hus kommer med små trädgårdar, och här är just ett sådant fall. Tomten är på 310 kvm varav hus, garage och förråd tar upp knappt hundra. Sen ska man ha plats till cyklar, sopor och parkering - vad blir det kvar då? Och var ska köksträdgården ta vägen? Här kommer ett förslag.

Trevlig läsning!

Träd mjukas upp husfasaden och även om man bara har tre meter ut till gatan, som i det här fallet kan man hitta träd som passar. Pelarformade, formklippta eller uppstammade buskar funkar bra.

Sopkärl är ju tyvärr ofta ett måste. Här är de placerade bakom en häck sett från trädgården. De är också lite avsides från huvudentrén, så att man bara behöver titta på dem när man faktiskt ska ut och slänga något.Formklippta, gärna vintergröna, häckar, klätterväxter och uppstammad buske ger en vacker entré året om.


Torra cyklar är trevligt och ett cykelskjul som bekläs med klätterväxter  blir en feature snarare än ett aber.

Eftersom ytan är begränsad kan vi låna lite av gatan utanför för att gå mellan parkering och entré.Från öppningen vid soporna skymtar man vad som komma skall. Här får några klotformade tak bilda tak i passagen mellan fram och baksida. En bänk välkomnar en att slå sig ner innan man fortsätter och vägen runt är tillräckligt bred för att bekvämt ta sig fram med en skottkärra eller liknande.

 En liten översikt bild över baksidan.På sidan om huset finns en pergola som erbjuder måltider i skuggan. Platsen ramas ytterligare in av en plantering med en vattenspegel åt ena hörnet och en odlingslåda på det andra.

Bakom vattenspegel döljs komposter och planteringsbord av häckar.Ytterligare en häck, men av modellen lägre, ramar in den halvcirkelformade gräsmattan. Bakom häcken leder en grusväg till trädgårdens odlingsområde. Två spaljéträd, en hallonhäck och en vinstock i växthuset bjuder på frukt och bär. Två odlingslådor á 1.2x2 meter ger möjlighet för fler godsaker. Ytterligare två lådor á 1.2x0.6 meter samsas med stora krukor i växthuset, som också rymmer ett par fåtöljer.


Slutligen, en vindskyddad lounge-del som är placerad närmas huset. Det utbredda trädet ger en ombonad känsla.Och här kommer till sist en översiktsritning.1 kommentar:

  1. Himla fina trädgårdar du ritar. Vad rekommenderar du för låg häck som kam planteras i en cirkel (zon 2 västerläge och lite sluttande)? Tack på förhand

    SvaraRadera