lördag 31 december 2016

Lättskött trädgård för umgänge

Den här gången handlar det om att får till en trivsam yta för umgänge utan en massa skötsel. Tomten är 426kvm och har lite udda former. Dessutom gränsar den mot två vägar och en allmän lekpark.

Vägkorsningen behöver vara trafiksäker så jag har placerat den höga häcken en bit in ifrån denna enligt trafikverkets föreskrifter. För mer om utnyttjande av hörnet som bildades kan ni läsa mitt förra inlägg här.


För att minska skötseln är gräsmattan begränsad till en rundad remsa på baksidan, stor nog för lek. Växtvalen är primärt valda till träd och buskar med marktäckande perenner. För att ge lite extra struktur under de 5-6 månaderna av bara grenar som vi tyvärr har här i landet är några vintergröna häckar och klot utplacerade i trädgården. Långsamtväxande häckar är att föredra eftersom de inte kräver klippning mer än en gång per år.
Ytterhäckens placering ger en avsmalning av tomten vid passagen mellan fram och baksidan. Här placeras en pergola med ett lyxigt utekök som har plats för både vask, gasolgrill och kolgrill. Två lådor med låga armeringsnätspaljéer skiljer av uteköket från matplatsen utan att skilja av kocken från matgästerna.

Från middagsbordet överblickar man stora delar av trädgården. Här är trädgårdens ända perennrabatt placerad med fokus på tåliga perenner bland de formklippta kloten. Längre bak är rödlilabladiga flera låga buskar repeterade under ett träd för att ge mer effekt.


Längst bort från vägarna med ett tätt plank mot grannarna finns trädgårdens utespa. Några krukor med bambu gör platsen ombonad på vintern när man kanske helst nyttjar platsen. 

Viloplats längre ner i trädgården.
 En inre häck hjälper till att dölja en studsmatta och en öppning ut till lekplatsen på trädgårdens baksida.Flera av elementen på baksidan återkommer även vid entrén.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar