fredag 5 april 2019

Framsida till hus i stadsmiljö


Hej!

Den här gången tänkte jag visa ett entréförslag som jag ritade åt några bekanta för ett tag sen. Deras hus låg i stadsmiljö och medan familjen bodde på övervåningen hade de affärsrörelse på undervåningen och ville ha en framsida som välkomnade kunder året runt. Utöver ett befintligt gjutjärnsstaket behövde framsidan ha plats för kunders cyklar och soptunnor.


Utgångspunkten för designen fick bli det vackra husets symmetriska form och det fina staketet som båda passar fint ihop med en formell symmetrisk trädgårdsstil.


Entrén ramas in av en kullerstenscirkel och kullersten som leder mot gatan. På ena sidan av denna finns ett cykelställ och på den andra finns plats för soptunnor. Fyra japanska körsbär skapar höjd och struktur närmas staketet medan låga idegranshäckar ger fin vintergrönska närmast huset. Grinden ramas in av två silverpäron och fyra krukor med säsongsväxter.


Den ljusgula fasaden passar fint med rosa, gula och lila blommor. På våren kompletteras körsbärsträdens rosa blomning av en stor mängd narcisser i den smala rabatten närmast staketet. Narcisserna avlöses så småningom av blommande allium.


Det sydliga läget gör att lavendel och nepeta passar bra som sommarblommor. Innanför idegranshäcken ger rödbladig smällspirea en fin kontrast mot det gröna och passar fint med de vinröda fönsterramarna.


Lavendeln kommer också se fin ut på hösten och vintern och utöver trädens vackra bladverk kommer syrenhortensia bidra med blomning under sensommar och höst.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar