torsdag 18 april 2019

Liten radhusträdgård på fem sätt: 1. Grusträdgård med sent blommande perenner

Många är det som bara har en begränsad liten plätt för utomhusvistelse. Det är lätt att tro att det inte går att göra något åt den lilla plätten, men om man jobbar på det kan man få ut mycket trädgård av sin lilla tomt. Den här 7x8 meter (56 kvm) stora trädgården i nordvästligt läge, med ett befintligt trädäck och en bokhäck kommer att stå som grund för både det här och de kommande fyra blogginläggen. I den här första designen delas altanen in i en del för matbord och grill och en del för ett par bekväma trädgårdssoffor.Altanen skiljs åt från resten av trädgården av tre odlingslådor för säsongsblommor, jordgubbar och/eller grönsaker. Två trappsteg på vardera sidan av den största odlingslådan tar en ner till resten av trädgården där gräsmattan bytts ut mot grus.


En höst- och sensommarbolmande rabatt med höstanemoner, höstaster och kärleksört ramas in i en halvcirkelformad buxbomshäck som ger fin struktur året om och omfamnar en solig sittplats. Ett körsbärsträd i ena hörnet skapar höjd, bär och vårblomning. Det balanseras upp av en liten buske i en stor betongkruka till vänster om solstolarna.


Bakom perennerna finns det en 40 cm bred gång som underlättar häckklippning. Perennerna kan med fördel kompletteras med vårblommande lökar som krokusar, vårstjärnor, tulpaner, narcisser och allium.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar