tisdag 19 februari 2019

Med grannens vägg som tomtgräns

På många platser runt om i landet finns det bostadsområden där flera likadana hus ligger på rad och där den ena tomtgränsen utgörs av grannens vägg. De här trädgårdarna är ofta lätta att göra om till skyddande och mysiga innergårdar med två plank mellan det egna ock grannens hus. För att öka lummigheten kan man sedan enkelt plantera klätterväxter uppför planken.  


Nackdelen med den här typen av tomter är kanske just att man har grannens vägg att förhålla sig till. Flera meter träfasad är kanske inte det mest inspirerande att titta på och samtidigt leder det sällan till god grannsämja att plantera för nära inpå grannens hus. Ett sätt att lösa det på kan vara att göra en lång pergolagång längs med grannväggen. På så vis kan man plantera på utsidan av gången och ge lummighet utan att växterna för den sakens skull tillåts skada fasaden.


I den här trädgården får pergolan gå längs både grannens vägg och planket ut mot framsidan. På två ställen är mindre bänkar utplacerade där man han sitta och titta ut över resten av trädgården och framför dessa leder stigstenar ut till gräsmattan.


För att gången ska kännas värd att gå längs är blickfång utplacerade, dels i form av en större urna vid pergolans hörn och i form av en mysig eldplats vid slutet av gången. Den här gången är 160 cm vilket gör att man bekvämt går två i bredd.


I bortre ändan av trädgården finns en stenläggning som förutom eldhörnan också rymmer en grillplats och ett matbord under ännu en skuggande pergola.


 Växtvalet blandar röd och gulbladiga växter med vintergröna formklippta strukturer och blommor i primärt gult och rosa. En lista av växter ses nedan:



  1. Uppstammad blodfäder
  2. Blodplommon
  3. Stenbänk vid utgång från pergolan
  4. Matplats under pergola med tyg i taket
  5. Grillplats med avlastningsbord
  6. Eldstad omgiven av bänkar
  7. Urna som blickfång i pergolagången
  8. Rådhusvin på plank
  9. formklippta vintergröna buskar, t.ex. idegran eller buxbom
  10. Smällspirea
  11. Blåregn
  12. Klematis 'Alpina Plena'
  13. Honungsros
  14. Minikiwi
  15. Rödbladig berberis
  16. Fontän
  17. Upphöjd steg vid altandörr
  18. Gulbrokig klätterbenved

Perenner:
Strålrudbeckia
Alunrot
Jättedaggkåpa
Sockblomma

Nästa gång tar vi en titt på husets framsida på andra sidan planket.

lördag 16 februari 2019

Norrländsk barnträdgård – Del tre: Infarten och entrén


Hej,
Idag blir det tredje och sista inlägget för den norrländska trädgården som presenterats de senaste två inläggen. Dagens tema blir entrésidan.


Familjen behövde plats för att kunna parkera flera fordon och ville lätt kunna komma åt att ploga med maskin, så det var viktigt med en stor uppfart. På uppfarten läggs 35x35 cm betongplattor som ger ett bra underlag för skottning och är hållfasta. Bredvid uppfarten finns en remsa grus mot grannen dit man kan skotta snön. Plattorna bryts av med mindre marksten i en mörk färg för att få den att kännas mindre långsmal och också för att markera upp vägen till entrén.




Cyklar och sopor har fått specifika platser under tak så att man slipper blöta cyklar och att behöva skyffla bort snö från soptunnelocken. Det kan vara trevligt att dra el till skjulet så att det går att sätta upp nedåtriktad belysning. Framför skjulet finns plats för en brevlåda och en bergstall som kan beskäras och blir fin med julbelysning.



Verandan ”förankras” mot marken med en liten krukträdgård som lätt kan flyttas vid behov. Här kan man t.ex. välja små buskar och träd som kan övervintra i växthuset.

lördag 9 februari 2019

Norrländsk barnträdgård – Del två: Köksträdgården, buskaget och frukostterassen


Hej,
Idag fortsätter jag med beskrivning av den norrländska trädgården som presenterades förra gången (se här).

Köksträdgården och växthuset får en central placering, en bra bit bort från grannbjörkarnas törstiga rötter. En smal pergola skiljer parkeringsytan från trädgården och längs dess vägg får vinbärsbuskar och hallon växa i lä från vindar. Man kan skydda dem lite från tung vintersnö genom att sätta skydd ovanpå pergolan under vintern.


Murade upphöjdabäddar hjälper till att värma upp jorden på våren så att tjälen snabbare släpper. Stenen hjälper också till att hålla kvar värme på nätterna och gör att växternas tillväxt går snabbare. Ihop med era ljusa nätter bör det kunna ge en turboeffekt. Köksträdgårdens symmetriska linjer bryts i bakkanten av en upphöjd bädd med rundare for, t.ex. kantad av stål .

Växthusets, som är 16,4 kvm, är stort nog att kunna få plats med både odling och matplats. Det är både billigare och ofta snyggare med ett eget byggt växthus med träram är ett färdigt växthus i aluminium profil, men man ska tänka på att träväxthus är svårare att hålla rena (när det gäller växtsjukdomar) är växthus i metallprofil.


På baksidan av häcken finns en stor oval gräsmatta med gott om plats för spel av olika slag. Planen omges av buskar och träd som är tåliga mot bollar och dessutom klarar av konkurrensen med grannens björkar. I det västra hörnet finns en studsmatta och bredvid rabarbern får en rutschkana plats.


En cirkulär uteplats i morgonsol skär in i gräsmattan och ramas in av en låg häck. Placeringen gör det lätt att flytta möblerna in i växthuset de dagar man gärna vill sitta och äta i skydd från vädret. Från uteplatsen leder en lekstig till rutschkanan.