fredag 19 maj 2017

Mormorsträdgård på 77 kvadrat / small cottage gardenEnglish:
In the area where I live, there are a lot of semi detached wooden houses from the 80's - all with rather small and flat plots. When picking up my kids from daycare or going to the store, I like to imagine different ways to use the space. This weeks post features the first of three such suggestions - a small cottage garden. Below, captions are in English.

Svenska:
På orten där jag bor finns det många kedjehus från 80-talet. När jag går förbi dem funderar jag ofta på hu man skulle kunna utnyttja de relativt små trädgårdarna på olika sätt.
Idag och de kommande två lördagarna tänkte jag dela med mig av tre olika förslag. Som utgångspunkt har jag en 11x7 meter stor yta inramad av två plank och en klippt häck. Trädgården vänder åt norr och husets vardagsrum och kontor har fönster ut emot den.

Most of the gardens have some fences closest to the house and then a hedge, separating them from the other, rather colourful houses in the area.


Först ut blir en mormorsträdgård med plats för fruktträd, bärbuskar, gammaldags perenner och lite odling.

Fruktträd behövs för att få till den rätta känslan. Ett äppelträd får husera i det nordöstra hörnet. Det kan enkelts beskäras för att inte invadera på grannarnas utrymme. Under trädet finns ett ovalt trädäck som utgör trädgårdens ända uteplats. Här omges man av doftanda rosor, syren och en låg snöbollsbuske. Äppelträdet ger ett skyddande tak som gör att uteplatsen inte upplevs som om man sitter på display för alla grannar.
 
A couple of fruit trees is the essence of any cottage garden. They also help to make the garden feel more private.


 Från uteplatsen, som man når via en grusgång, har man utsikt över gräsmattan och de olika rabatterna som utöver rosor bland annat huserar klematis, pioner, höstastrar, malva och iris.  Ytterligare ett fruktträd placeras en bit bort mot det nordvästra hörnet. Det markerar slutet på gräsmattan och bakom det kommer en yta avsedd primärt för odling. Grusgångar förbinder de olika ytorna med varandra.

Plants are a mixture of fruits, berries, perenials and scented shrubs and climbers.

I det nordvästra hörnet finns en trälåda på storlek av fyra pallkragar med plats för grönsaker och sommarblommor.  Närmare huset finns det plats för blåbär, minikiwi, vinbär och smultron. Allra närmast förrådet finns det plats för två komposter och ett planteringsbord.

A small veggie patch with annual flowers and vegetables alike.

Till sist en översiktsbild. 
An overview


A. Äpple med vårblommande perenner under / Apple tree
B. Syren / Lilac
C. Honungsros / Climbing rose
D. Körsbärsbuske / Cherry
E. Perenner och klematis / Clematis and perennials
F. Vinbärsbuskar och smultron/ Currant and wild strawberries
G. Kompost och planteringshörna / Compost and planting area
H. Blåbär, lingon och minikiwi / Blueberry, lingonberries and minikiwi
I. Odlingslågor / Raised veggie beds
J. Plommonträd med sommarblomande perenner / Plum tree
K. Luktolvon / Viburnum
L. Rabatt med rosor och doftpion / Roses and peonies
M. Trädäck / Wooden deck for dining


Nästa vecka blir det fokus på barnfamiljen med en trädgård för lek som lätt kan göras om till vuxenträdgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar