fredag 26 maj 2017

77 kvadratmeter till lek och umgänge / A garden for the family

English: 
This is the second post that features different design ideas for a small garden. Last weeks post featured a cottage garden. This week its a family garden with sleek lines and low maintenance planning. Below, captions are in English.

Svenska:
Det här är andra inlägget i ett tema med tre olika trädgårdstyper för en liten 80-tals trädgård. Det första inlägget presenterade en mormorsträdgård med plats för odling (se här). Den här veckans trädgård har mycket renare linjer och ett enklare formspråk. Fokus ligger på en barnfamilj, men trädgården kan enkelt göras mer ”vuxen” när barnen flyttat ut. Växtvalet består primärt i vedartade växter och marktäckare och arbetsinsatsen kan därför hållas väldigt låg.

Overview

Uteplatsen och gräsmattan skiljs åt av en låg rabatt med tre formklippta, vintergröna klot. Mellan kloten planteras ett upprätt prydnadsgräs och några tulpanlökar och hela rabatten kantas sedan kaukasisk förgätmigej. En pelartuja och en honungsros får sällskap av sockblomma intill det östra planket. Några krukor intill altandörren är stora nog att hysa vattenreservoar så att man inte behöver vattna alt för ofta. Samma sak gäller de större krukorna med bambu som står längs häcken och syns inne ifrån vardagsrummet.

Small border with topiary shapes and perennials separates the dinning are from the lawn.

Mot västsidan har den befintliga häcken utökats för att bilda en cirkelsektor som tillsammans med tre klotrobina döljer en studsmatta. Runt fötterna har de nävor i sällskap med narcisser och tidig vårlök som snödroppar, scilla och narcisser. Det skuggiga hörnet som blir mellan studsmattehäcken och sandlådan är perfekt för en sandlåda och en liten bänk. Bakom sandlådan finns en rabatt med en japansk lönn, sockblommor och ett vildvin som får klättra på planket.

A hedge and three robinia hides the trampoline and helps to create a shady corner perfect for a sand pit.

När sandlådan har gjort sitt är det skönt med en plats där man kan ligga och vila i skuggan...

When the sandpit is outgrown, this are is perfect for relaxing.

…och där studsmattan stod finns gott om plats för en jacuzzi omgiven av buskar och små träd i krukor. Hit har även bänken som tidigare stod vid sandlådan flyttats.

The trampoline can later be replaced by a Jacuzzi surrounded by potted shrubs.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar