fredag 17 februari 2017

En trädgård växer fram / The growing garden

English:
This week I will show how the garden presented in the two past post evolves over the years. For details on the photos, please use the google translate option in the right hand menu - if the translations are too rough, I'll be happy to answare any questions in the comments field below.

Svenska:
Ett vanligt råd när man ska anlägga en trädgård är att från början ha en klar bild av hur trädgården ska se ut. Men när man väl har det kan det ibland vara svårt att veta i vilken ände man ska börja.

Här får vi följa anläggningen som den skulle kunna se ut om ägarna till början utgörs av en småbarnsfamilj. Slutprodukten ser ni här och fler bilder över de olika lekytorna kan ni hitta här.

1. Satsa i första hand på en bra uteplats, ett insynsskydd (här i form av ett plank) och ett middagsbord. Tids nog kan matplatsen få sällskap av en loungegrupp – men det kan vänta tills ekonomin tillåter.

2. Komplettera det med växter som snabbt ger struktur och lummighet runt uteplatsen, t.ex. en häck och klotrobinior.


3. Av virket som blir över kan man passa på att snickra ihop ett par komposter, eventuellt ett planteringsbord och – om man har småbarn – en sandlåda.


4. Plantera några växter där ni vistas mest (i närheten av uteplatsen respektive sandlådan). Lite långsamväxande träd kan vara värda pengarna i det här skedet.

5. Anlägg en liten lundrabatt med träd och buskar där en stig av trampstenar slutar i en liten koja gjord av störar som möts i toppen och täcks av en ettåring klätterväxt, t.ex. slingerkrasse.


6. Placera en rutschkana väl dold bakom häcken, sett ifrån huset.

7. Bygg en pergola med gungor som får bli ett blickfång ifrån loungemöblerna8. Placera en nergrävd studsmatta mitt emellan pergolan och kojan.


9. Använd den uppgrävda jorden för att skapa upphöjda bäddar med blandrabatter. Passa på att plantera några klätterväxter mot plank och pergolans baksida.


10. Anlägg skuggrabatt när sandlådan inte längre används.


11. Ta bort kojan och plantera en halvcirkel av tujor eller cypresser som så småning om ska få rama in ett blickfång.


12. Ta bort rutschkanan när den inte längre används

13. Ta bort gungorna, plantera klätterväxter på klätterställningarna och sätt ett par liggstolar under pergolan.14. Hålet där studsmattan stod görs om till en damm flankerad av två bäddar. Installera ljus i dammen, pergolan och vid halvcirkeln av cypresser.

15. Sätt en stenläggning runt dammen och undre pergolan. 


16. Placera en staty, urna eller dyl. i halvcirkeln av cypresser. Rikta strålkastare så att den kan belysas under kvällen.

17. Anlägg en rabatt av sommarblommor där rutschkanan tidigare stod.


18. Börja fundera på om det verkligen är så här du vill ha din trädgård. Byt ut växter, gräv upp gräsmattan och anlägg parterre eller börja sätta in lekstuga, studsmatta och klätterställning för att du har fått barnbarn .....

19. Njut av att din trädgård aldrig blir klar ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar