lördag 31 december 2016

Lättskött trädgård för umgänge

Den här gången handlar det om att får till en trivsam yta för umgänge utan en massa skötsel. Tomten är 426kvm och har lite udda former. Dessutom gränsar den mot två vägar och en allmän lekpark.

Vägkorsningen behöver vara trafiksäker så jag har placerat den höga häcken en bit in ifrån denna enligt trafikverkets föreskrifter. För mer om utnyttjande av hörnet som bildades kan ni läsa mitt förra inlägg här.






För att minska skötseln är gräsmattan begränsad till en rundad remsa på baksidan, stor nog för lek. Växtvalen är primärt valda till träd och buskar med marktäckande perenner. För att ge lite extra struktur under de 5-6 månaderna av bara grenar som vi tyvärr har här i landet är några vintergröna häckar och klot utplacerade i trädgården. Långsamtväxande häckar är att föredra eftersom de inte kräver klippning mer än en gång per år.




Ytterhäckens placering ger en avsmalning av tomten vid passagen mellan fram och baksidan. Här placeras en pergola med ett lyxigt utekök som har plats för både vask, gasolgrill och kolgrill. Två lådor med låga armeringsnätspaljéer skiljer av uteköket från matplatsen utan att skilja av kocken från matgästerna.





Från middagsbordet överblickar man stora delar av trädgården. Här är trädgårdens ända perennrabatt placerad med fokus på tåliga perenner bland de formklippta kloten. Längre bak är rödlilabladiga flera låga buskar repeterade under ett träd för att ge mer effekt.






Längst bort från vägarna med ett tätt plank mot grannarna finns trädgårdens utespa. Några krukor med bambu gör platsen ombonad på vintern när man kanske helst nyttjar platsen. 





Viloplats längre ner i trädgården.




 En inre häck hjälper till att dölja en studsmatta och en öppning ut till lekplatsen på trädgårdens baksida.



Flera av elementen på baksidan återkommer även vid entrén.



fredag 23 december 2016

Trafiksäkert hörn

Ibland har man turen att komma över den där lite extra stora tomten i hörnet på längan. Sen går man in på trafikverket och får veta att 10 meter in från hörnet i vardera riktning ska häcken inte vara högre än 80 cm - inte mycket till insynsskydd.








Alternativet är att dra en rak linje mellan de två tiometersmarkeringarna och lämna fri sikt där. Sedan kan man lägga insynsskydd innanför den linjen. I många fall väljer man det föregående för att man känner att man förlorar mycket av sin trädgård på den här lösningen.








Men om man ändå inte vill vara i trädgården för att man bor längs med en vältrafikerad gata, är det senare ändå ett bättre alternativ. Platsen där man ska lämna fri sikt kan användas till de funktioner som ändå gärna får döljas lite.

I det här förslaget har en rundad häck placerats bakom linjen som markerar fri sikt. I hörnet får cyklar och sopor flytta in. Här finns det också möjlighet för en gästparkering - men kanske inte permanent eftersom man då ändå blockerar sikten en hel del.

För att få en  tydlig markering av tomten och dela in orådet för de olika funktionerna används en låg häck. Tre små träd gör platsen mer inbjudande utan att störa sikten för trafiken nämnvärt så länge kronorna är tillräckligt högt upp.







En 3D skiss visar hur sikten skulle vara från de respektive hörnen till vardag.







Nu har var sak fått sin plats, det är lätt att ta sig in i trädgården och vidare till entrén och man har tydligt markerat var tomten går. De uppstammade träden ger årstidsväxling och skapar tillsammans med den formklippta häcken åretruntstruktur.





Vad som döljer sig bakom häcken och hur jag valt att hantera den lite knepiga formen som trädgården fått (och delvis hade från början) kommer i nästa inlägg.



lördag 17 december 2016

Utsikt

En av mina trädgårdsidoler har sagt att trädgården är hemmets finaste tavla. Så sant. Här kommer några vyer inne ifrån huset ut emot den trädgård jag presenterade i förra inlägget.




När man står i köket och diskar ser man ut mot gatan och det som är på andra sidan. Har man tur är det en trevlig utsikt. Men oavsett om det är det eller inte blir den ofta ännu finare av att ramas in av ett par träd och en formklippt häck.








Ut från matplatsen kan man njuta av denna utsikt. Många av växterna ger vinterintresse som kornellerna i vänstra bortre hörnet vars röda grenar framhävs fint mot murgrönan på planket. Den klippta låga häcken kring gräsmattan och de formklippta kloten ger tydlig struktur året runt. En struktur som mjukas upp av prydnadsgräset i högre framkant och de lite mer yviga vintergröna rhododendronbuskarna bakom kloten. Även trädet bjuder på struktur och skönhet året runt. Skulpturen längst bak ger blicken något att vila på och kan med fördel lysas upp under de mörka månaderna.








Vyn från vardagsrummet får gärna locka en bort från tv-soffa och ut i grönskan. Samtidigt är det en plats för vila, så ett plank som döljer det eventuella stöket i köksträdgården kan vara att föredra.











Och uppifrån det större av sovrummen kan man överblicka större delar av sin trädgård.













































Jag avslutar med en utsiktsbild ut emot min egen trädgård.


lördag 10 december 2016

Mycket på liten yta

Många nybyggda hus kommer med små trädgårdar, och här är just ett sådant fall. Tomten är på 310 kvm varav hus, garage och förråd tar upp knappt hundra. Sen ska man ha plats till cyklar, sopor och parkering - vad blir det kvar då? Och var ska köksträdgården ta vägen? Här kommer ett förslag.

Trevlig läsning!

Träd mjukas upp husfasaden och även om man bara har tre meter ut till gatan, som i det här fallet kan man hitta träd som passar. Pelarformade, formklippta eller uppstammade buskar funkar bra.













Sopkärl är ju tyvärr ofta ett måste. Här är de placerade bakom en häck sett från trädgården. De är också lite avsides från huvudentrén, så att man bara behöver titta på dem när man faktiskt ska ut och slänga något.







Formklippta, gärna vintergröna, häckar, klätterväxter och uppstammad buske ger en vacker entré året om.


Torra cyklar är trevligt och ett cykelskjul som bekläs med klätterväxter  blir en feature snarare än ett aber.

Eftersom ytan är begränsad kan vi låna lite av gatan utanför för att gå mellan parkering och entré.



Från öppningen vid soporna skymtar man vad som komma skall. Här får några klotformade tak bilda tak i passagen mellan fram och baksida. En bänk välkomnar en att slå sig ner innan man fortsätter och vägen runt är tillräckligt bred för att bekvämt ta sig fram med en skottkärra eller liknande.

 En liten översikt bild över baksidan.



På sidan om huset finns en pergola som erbjuder måltider i skuggan. Platsen ramas ytterligare in av en plantering med en vattenspegel åt ena hörnet och en odlingslåda på det andra.





Bakom vattenspegel döljs komposter och planteringsbord av häckar.











Ytterligare en häck, men av modellen lägre, ramar in den halvcirkelformade gräsmattan. Bakom häcken leder en grusväg till trädgårdens odlingsområde. Två spaljéträd, en hallonhäck och en vinstock i växthuset bjuder på frukt och bär. Två odlingslådor á 1.2x2 meter ger möjlighet för fler godsaker. Ytterligare två lådor á 1.2x0.6 meter samsas med stora krukor i växthuset, som också rymmer ett par fåtöljer.


Slutligen, en vindskyddad lounge-del som är placerad närmas huset. Det utbredda trädet ger en ombonad känsla.



Och här kommer till sist en översiktsritning.