fredag 13 januari 2017

Recension Realtime landscaping (del 2)

Det här är del två av min Realtime landscaping pro recension. I första delen tar jag upp programmets stöd för byggnader och växter och kommenterar på användarvänlighet, uppstartssträcka och olika vyer. Du hittar del ett av recensionen här.

Korrektion: Sedan jag skrev det här inlägget har jag upptäckt att det går att skapa transperanta föremål genom att markera föremålet, klicka på "Convert to custom" och därefter ställa in "glass" i rullmenyn för "shader" som följer med det objekt som bildas.

Alla bilder i inlägget är ifrån en skiss jag gjort av min egen trädgård.

Utsikt ifrån vårt vardagsrum på hösten... när växterna i krukorna fått några år på nacken ;)

Övriga objekt (utöver växter)

Utöver växterna går det att välja en rad andra objekt, däribland möbler, krukor, leksaker samt färdiga konstruktioner som t.ex. pergolor, växthus och växtstöd. Det finns också prydnadsföremål, praktiska föremål (trädgårdsslang, soptunnor kompost, mm) och olika fordon och människor man kan lägga in.  

Medföljande sandlåda. Parasoller finns i flera olika utföranden.

Jag tycker att urvalet av olika föremål är mycket bra, och det är en stor bonus att man kan ändra materialvalet efter eget tycke. Föremålen kan skalas jämt i alla dimensioner, eller bara åt något håll. Det är praktiskt om man t.ex. vill ha ett runt bord med radie 90 cm eftersom de flesta som kommer med är 120 cm, men det är skönt att slippa skala dem på höjden.

Planteringsbordet är utgörs av en skalad bänk.

En del föremål har rörliga delar när man befinner sig i walk-through-vyn. Hit hör eldstäder och fontäner. Det ökar känslan av verklighet när man befinner sig i den här vyn. Även belysningen i walkthrough-vyn känns väldigt realistisk. För varje belysningskälla kan man ställa in vinkel och räckvidd för ljuset. Utbudet av belysningsarmaturer är stort (men jag saknar ljusslingor).

Belysning i vårt uterum under kvällstid.

Trädäck, staket och räcken
Under byggnadsfliken kan man välja att lägga in ett trädäck i en viss höjd (och i walk-through-vyn kommer man upp i rätt höjd). Det finns ett stort antal inställningar till trädäcket, såsom räcken i olika stil och om det ska vara med eller utan kjol. En bra funktion även om urvalet av räcken är lite begränsade. Stenlagda altaner kan göras med en liknande funktion eller ritas ut som en yta (se nedan) en liknande funktion.


Balkongen är byggt som ett trädäck. Jag har inte lyckats få räcket att stämma när det gäller brädornas bredd och avstånd.

Även staketen är svåra att få såsom man vill ha dem. Det går att välja mellan olika typer av bräder och material, men jag har t.ex. inte lyckats få till liggande ribbor. Däremot går det att få staket i såväl glaspanel som smidesjärn, så man bör kunna hitta något med den rätta känslan.


Egna objekt 

Det går också att göra egna objekt. Det är relativt enkelt att göra något som består av ett par enkla geometriska former, men det är svårare om man vill få till en lite mer avancerad figur, eller bara en med många delar blir det svårare och tidskrävande.

Det var lite drygt att få till alla ribbor på pergolan, så istället har jag använt en färdig spaljé.

Genomskinlighet stöds i programmet eftersom det förekommer i flera av de färdiga objekten  (t.ex. nätet till den färdiga studsmattan, växthus och dammar). Tyvärr har jag inte lyckats få till någon genomskinlig i materialen när jag försökt editera eller göra egna föremål. Jag misstänker att det kan vara något som de reserverar för den dyraste varianten.

Fönster till uterummet består av ett glasräcke eftersom fönstren i programmet inte är genomsläppliga och jag inte lyckats hitta glas.


Årstidsfunktionen

En väldigt trevlig funktion är att man kan ställa in olika årstider och se hur trädgården ser ut då. Det är bara det högupplösta växterna som har årstid inställning, men man skulle kunna lägga vårlökar i ett lager, sommarperenner i ett annat och dölja inaktuella lagren.

Sommar i bersån.

Höst på samma ställe. Perennerna har ingen årstidsfunktion.

Vår i bersån. Våren blir lite orealistisk eftersom de olika växterna inte blommar samtidigt.

…och vinter


Dygnsfunktionen

Dygnsfunktionen hjälper till att visa hur solen faller olika tider på dagen. Tyvärr finns det inte möjlighet att ställa in solvinkel eller solens upp och nedgång, och solläget stämmer inte med svenska förhållanden. Dessutom följer solen samma bana under alla årstider.

Klockan 07.00. Även med vinterinställningar ser det ut så här – men om vi tittar ut vet vi att det inte stämmer med det vintermörker vi har.

Klockan 12.00 Solen står betydligt högre på himlen än de knappa 60 grader som vi bara kommer upp i vid midsommar (källa SMHI).

Klockan 18.00 (skymningsljus)  

Klockan 01:00: Månljuset är starkt överdrivet men det är trevligt att se hur belysningen beter sig.

Om man vill använda dygnsfunktionen för att se hur trädgårdens skuggor faller olika timmar på dygnet kan man kolla upp solbanediagram för sin region på SMHI. Där ser man solens vinkel olika tid på dygnet och året. Sedan kan man undersöka med vid vilken tid realtime landscaping har ungefärligt den vinkeln och kompensera genom att vrida norriktningen, men det är betydligt krångligare än om programmet istället haft en inställning för solens uppgång, nedgång och maxvinkel. Om det är av intresse kan jag vid ett senare tillfälle skriva instruktioner till hur man räknar om och kompenserar för solvinkel. Lämna gärna en kommentar i så fall.


Ytor och kanter

Till trädgårdens golv kan man ställa in och välja olika ytor. För att skapa en yta kan man antingen sätta ut punkter på fri hand eller välja en färdig form som man skalar och roterar enligt önskemål. Punkterna som man sätter ut när man ritar på fri hand utgör ytans hörn och man kan välja om de ska vara rundade (och hur mycket) eller skarpa hörn. Man kan också välja om utan ska avslutas med en kant av ett annat material eller inte, samt hur bred den kanten ska vara.

Olika ytor i vår trädgård. Stensättningen har gjorts med raka hörn och avslutats med en kant i en annan färg medan rabatten är gjord med mjuka hörn. Rabattkanten i natursten är gjord för sig.

Ytor kan höjas och man kan välja hur skarp lutning man ska ha. Kanter som följer med ytorna är bara i 2D så om man vill ha en yta med 90-graderslutning med en 3D kant kan man lägga på en separat kant i efterhand. Även här kan man rita ut på fri hand eller använda en färdig form. Ett extra plus för programmet är att man kan välja en stenkant av stenar med olika form – något jag var tacksam för eftersom det är den vanligaste kanten i vår trädgård.


Odlingslådorna består av en upphöjd yta med en 3D-kant omkring. Släntrabatten har kantats av stenar.


Utöver de funktioner jag har beskrivit här finns det också stöd för att göra dammar och pooler, men den biten har jag inte testat så mycket än, så jag kanske återkommer på den punkten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar