fredag 20 januari 2017

Rabatt för alla årstider

Vissa områden i trädgården är det värt att lägga lite extra fokus på för att få något som är vackert året om. Här är ett rabattförslag som jag har gjort som en del till en större trädgård. Rabatten ligger i skugga stora delar av dagen men får några timmars eftermiddagssol. Trädgården är stor och rabatten i fråga hör inte till dem man vill ägna  mest jobb åt att sköta. Därför ligger fokus på träd, buskar och marktäckande perenner som får sällskap av vårlökar. Dagliljorna kan behöva lite omsorg i början för att etablera sig ordentligt och Kornellerna ska helst ha årlig beskärning för att hålla sig röda på vintern, men tujorna håller formen fint själva och efter uppbyggnadsbeskärningen av häggmispeln sköter den också sig själv till största del.


Rabatten ligger mellan huset (som är från 30-talet) och gäststugan/förrådet och syns ifrån familjens matplats. Därför ska den helst ge något trevligt att vila ögonen på året om samtidigt som den gärna får framhäva årets växlingar. I bakgrunden av bilderna syns även den befintliga syrenhäcken och ett körsbärsträd.Vår: Verken krokusen eller syrenen blommar förstås samtidigt som narcisser, körsbär och häggmispel, så ni får använda lite "filter" här ;).
Sommar
Höst
Vinter 

Eftersom vi ofta äter såväl frukost och middag i mörkret är belysning eftertraktansvärt i just det här fallet. Det är också trevligt för familjens gäster när de på kvällen rör sig mot sängarna i gäststugan att passera något vackert. Rabatten lyses svagt upp av den fasadbelysning (som är monterad både på huset och på gäststugan) som även ska ta gästerna tryggt från huset till gäststugan på kvällen. För att skapa extra dramatik belyses även häggmispeln underifrån.


Vår; Vita blommor framhäver kvällsljuset på våren.

Sommar

Höst
Vinter; I juletider kan man också komplettera med en ljusslinga i pelartujan för extra julstämning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar